Шукати в цьому блозі

вівторок, 27 лютого 2018 р.

Корінь пастернаку зніме пригніченість, роздратованість чоловіка



Колись наші бабусі клали корінь пастернаку в борщ. А під час обіду промовляли своїм дорослим синам: «Їжте, хлопці, борщ -  і вас любитимуть жінки, бо таке в ньому чар-зілля – краще від любистку».
Тушковані коренеплоди подавали як гарнір до м’яса чи риби або тушкували з різними овочами: сирий (потертий або нарізаний) пастернак додавали до різних салатів. Такий салат поліпшував травлення, підвищував апетит.
Після тяжкої, тривалої хвороби людині давали натертий на тертушці коренеплід, заправлений олією чи сметаною (по кілька ложок на день).
Лікували пастернаком простудні захворювання, лихоманку. Усі раніше знали, що це чудовий пом’якшувальний засіб від кашлю, також для виділення мокроти.
Вважалося також, що це одна з небагатьох рослин, які своїм насінням лікують вітиліго та гніздові лисини.
У народному лікуванні використовували пастернак як сечогінний засіб проти набряків, як болезаспокійливий на випадок ниркових, печінкових та шлункових кольок.
Знімали ним кров’яний тиск і «грудну жабу», тобто стенокардію, хоч може й знали, що ця рослина має здатність розширювати коронарні судини. Це вже було встановлено значно пізніше, і тоді почали використовувати пастернак для лікування та профілактики серцево-судинних захворювань.
Підтверджено також, що ця рослина зміцнює стінки капілярів, поліпшує травлення, має знеболювальні властивості, тонізує тощо.
Пастернак, крім цього ще й багатий на мінеральні солі, білки, вуглеводи, містить велику кількість вітамінів – В1, В2 і РР, ефірні та жирні олії, клітковину, крохмаль, пектинові речовини тощо.
Жінки повинні знати такі тонкощі: дві-три ложки салату зі свіжого кореня пастернаку чи тушкований гарнір із нього до м’яса, чи півсклянки теплого напою з насіння (чайна ложка на склянку води) знімуть роздратованість, пригніченість чоловіка, підвищать його статеву силу. Отож, додавайте до страв цю чудодійну рослину – менше скаржитиметься на стан здоров’я.
Лікарські форми та застосування.
ВНУТРІШНЬО — настій сушеної трави (1 столову ложку сировини варять 10 хв. у двох склянках води, настоюють 2 години) приймають по 0,3-0,5 склянки тричі на день за 20-30 хв. до їди;
- відвар свіжої трави (1,5-2 столові ложки сировини варять 15 хв. у склянці води) приймають по чверті склянки 3-4 рази на день;
- відвар плодів (пів чайної ложки подрібненої сировини варять 15 хв. у склянці води) приймають по чверті склянки 3-4 рази на день;
- настій сушених коренеплодів (1 десертну ложку сировини на 2 склянки окропу, варити 15 хв., настояти до охолодження) приймають по 1 столовій ложці через кожні 4 години;
- настій свіжих коренеплодів (2 столові ложки подрібненої сировини і 3 столові ложки цукру на склянку окропу, варити 15 хв., настояти 8 годин) приймають по 1 столовій ложці 4 рази на день за 30 хвилин до їди;




1 коментар: