Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 23 лютого 2018 р.

Якірці сланкі стимулюють вироблення організмом тестостерону


Якірці сланкі (Tribulus Terrestris L.), як достовірно встановлено в незалежних клінічних дослідженнях, стимулююче діють на гіпофіз, який продукує лютенізуючий гормон, що всвою чергу стимулює яєчка виробляти тестостерон, завдяки чому покращується не тільки ерекція, але і підсилюється libido sexualis, кількість та рухливість сперматозоїдів. 
Трава якірців містить алкалоїди, стероїдні глікозиди, дубильні речовини, смоли, сапоніни і аскорбінову кислоту. А в насінні рослини є алкалоїди п’яти видів та жирні олії. Якірці мають сечогінну, тонізуючу і в’язким властивостями. Крім того, ця рослина має протизапальну дію і збільшує виділення молока у годуючих матерів. Якірці — відмінний засіб для профілактики склерозу. Вони сприяють стимуляції виділення шлункового соку. А також це дивовижне чудо-рослина покращує перистальтику кишечника.
Якірці мають протипухлинну і загоює рани властивостями. Трава покращує статеву активність, виводить з нирок і сечового міхура камені. Якірці є хорошим засобом при застуді та гонореї. Корисні речовини цієї рослини зменшують рівень ліпідів в організмі і сприяють нормалізації діяльності нервової і серцево-судинної систем. Якірці мають властивість, завдяки дії якого з організму виводиться зайвий холестерин і зменшується згортання крові. Ця рослина розширює кровоносні судини і сприяє поліпшенню коронарного кровообігу.
Рослина містить велику кількість вітаміну С, алкалоїди, сапонін, флавони, рослинні стерини. У складі якорців виявлені біощелочі, ненасичені жирні кислоти, біологічно активні білки, кальцій, фосфор, залізо. Володіє жовчогінною і протизапальною дією.

Енциклопедія лікарських рослин Якірці сланкі.

Настоянка якірців сланких - Tinctura Tribulus terrestris (L.)
    Хімічний склад. У траві виявлено стероїдні глікозиди (тріллін, діосцін, граціллін, протодіосцин, кікубасапонін), флавоноїди, алкалоїди гарман і гармол, 160мг% аскорбінової кислоти, смолисті, фарбувальні і дубильні речовини. В останні роки в якірців виявлені стероїдні сапоніни - продукти дегідратації диосгенина: кристалічний хлорогенін і 25-0-спірост-3,5діен. У насінні виявлено п'ять алкалоїдів, в тому числі гарман і близько 5% висихає жирного масла. У коренях знайдені бетасітостерін, кампестерін і стигмастерин.
    Препарати рослини володіють противосклеротичними, жовчогінними, сечогінною, протизапальною, фунгіцидною дією, а також стимулюють секрецію шлункового соку і підсилюють перистальтику кишечника. Також якірці використовуються як молокогонний засіб у годуючих матерів.
    Екстракт якірців сланких "трібулус" - найбільш потужний і ефективний негормональний препарат для посилення потенції, лібідо (сексуального потягу), а також засіб від чоловічого безпліддя. Екстракт якірців підсилює вироблення тестостерону. Механізм дії препарату - центральний. Препарат стимулює роботу гіпоталамуса і гіпофіза і підсилює вироблення лютеїнізуючого гормону, який віддає команду яєчкам виробляти тестостерон.
    У народній медицині багатьох країн якірці застосовуються з давніх часів при різних захворюваннях. Ібн Сіна використовував якірці при пухлинах і виразках, особливо, при гнійних ранах ясен, як сечогінний засіб і для видалення каменів з нирок і сечового міхура. В Італії вони призначаються як стимулюючий статеву активність і як тонізуючий, сечогінний, в'яжучий засіб. У Китаї - як сечогінний, в Америці - при гонореї і простудних захворюваннях.
    Народна медицина Сходу відвар і настій трави рекомендувала як тонізуючий, послаблюючий і сечогінний засіб, при гонореї, головних болях, кон'юнктивітах. Народна медицина Киргизії траву якірців застосовує як ранозагоювальний, Грузії - як сечогінний.
    Порошок висушених плодів в народній медицині Середньої Азії курять при сифілісі, гонореї, використовують як сечогінний. Крім того, народна медицина Середньої Азії рекомендує варити коріння якірців в молоці і пити при хронічній малярії як засіб, що знімає почуття загальної втоми, слабкості.
    В результаті наукових досліджень було з'ясовано, що Якірці сланкі покращують вироблення тестостерону. Ця властивість робить їх цікавим для спортсменів, що займаються бодібілдингом. Рослина збільшує кількість лютеінізуючого гормону (ЛГ). Ці гормони виробляє гіпофіз для природного виробництва тестостерону. У зв'язку з цим в країнах Азії його довгі століття використовують при лікуванні безпліддя. Воно покращує роботу яєчок, сприяє виробленню сперми і тестостерону, а також покращує лібідо.
    У Тбіліському науково-дослідному хіміко-фармацевтичному інституті був приготований екстракт з листя якірців сланких, і при дослідженні було встановлено, що він має виражену сечогінну дію. Згідно з літературними даними (В. С. Ягодка, 1991) відвар трави якірців сланких з позитивним ефектом зовнішньо застосовується при багатьох дерматозах, соком рослини змащують висипання при вірусних захворюваннях шкіри і грибкових, а препарат "Трибуспонин" застосовували при лікуванні псоріазу, мастоцитоз, ксантом, ксантелазм, вірусних, міхурово і алергічних захворювань шкіри. Препарат "Трибуспонин" застосовують з профілактичною і лікувальною метою при атеросклерозі, ішемічній хворобі серця, гіпертонічної хвороби, при облітеруючому атеросклерозі судин кінцівок. Згідно з даними А. Д. Турової з співавторами (1987) лікування "Трібуспонін" хворих на атеросклероз найбільш ефективно при високому вмісті бета-ліпопротеїдів. При лікуванні цим препаратом хворих на атеросклероз на тлі гіпертонічної хвороби нормалізується сон, зменшуються або припиняються головні болі, шум у вухах, знижується артеріальний тиск. У хворих на цукровий діабет на тлі атеросклерозу "Трибуспонин" в комплексі з цукрознижувальними препаратами позитивно впливає на показники ліпідного та вуглеводного обміну.
    Способи застосування і дози:

настоянка - приймати по 30-40 крапель на 50 мл води 3 рази на день за 20 хв. до їди .


В народі рослина відома як «бабині зуби», наукова назва – якірці сланкі (Tribulus terrestris). В Україні вони поширені в основному на півдні. Зустрічаються на городах, полях, біля доріг. Звичним місцем для якірців є баштани, тож місцеві мешканці називають рослинку «кавунцями».
 Якірці мають розгалужене стебло, яке килимком стелиться по землі, і опушені парноперисті листочки, з пазух яких виглядають квіти приємного лимонного кольору.
 З першого погляду і не збагнеш, за що рослину охрестили «бабиними зубами»! Та придивившись, побачиш не лише жовті квіточки на кінці стебельця – біля кореня дозрівають вкриті гострими довгими шипами плоди, за які рослину прозвали «рогоглавником».
 Оті «якірці» так міцно чіпляються до ніг та хутра тварин, взуття і одягу людей, навіть до коліс автомобілів, що можуть «подорожувати» на велику відстань. А в місцях масового поширення легко пробивають колеса, добряче дошкуляючи велосипедистам. Завдають якірці значної шкоди і скотарству. Тварини, надто з білим хутром, які випадково їх поїдають, можуть навіть загинути, бо рослина підвищує чутливість організму до сонячних променів.
 Попри те, якірці здавна успішно використовують для лікування людей від різноманітних захворювань. Найбільше значення вони мають як протисклеротичний засіб. Рослина помітно знижує рівень шкідливого холестерину в крові, запобігаючи розвитку атеросклерозу. Водночас усуває холестеринові бляшки, підвищує еластичність судин, отже лікує вже наявну недугу.
 Якірці розширюють судини, поліпшують кровообіг, знижують в’язкість крові, попереджають утворення тромбів. Завдяки цьому зменшуються больові відчуття в ділянці серця, зникає задишка, поліпшується сон, знижується артеріальний тиск. Для лікування атеросклерозу і гіпертонії з якірців сланких готують відвар.
 Відвар якірців сланких
1 ст. л. якірців залийте склянкою гарячої води, хвилин 20 витримайте на водяній бані, відразу процідіть і доведіть об’єм до початкового, додавши перевареної води. Приймайте по третині склянки тричі на день до вживання їжі.
 Відомо, що тиск підвищується з різних причин – коли хворі судини, серце, нервова система і коли постраждали нирки. Якірці разом із судинною системою налагоджують також роботу нирок, виводять зайву рідину з організму. Таким чином, маючи подвійний вплив, ефективно нормалізують тиск у гіпертоніків.
 З античних часів якірці використовують як сечогінний засіб і для видалення каменів з нирок. Мають вони і протизапальні властивості. Тож відвар із рослини допоможе від циститу, уретриту, пієлонефриту, ниркової недостатності.
 Останнім часом трібулюс привернув увагу фармацевтів навіть тих країн, де про нього донедавна і не чули. Цю лікарську рослину спеціально культивують і готують медичні препарати.
 Рослина упродовж тривалого часу додає цілющих якостей і багатьом нашим фітокомпозиціям. Досліджуючи
властивості якірців у «Зеленій планеті Земної» багато років, ми з’ясували, що вони відновлюють слух, усуваючи запалення слухового нерву. На додачу покращують і зір. Добре стимулюють ще й секрецію шлункового соку, посилюють перистальтику кишківника. Тому є помічним засобом при кольках, закрепах, метеоризмі.
 Особливої уваги заслуговує вплив якірців на статеву (репродуктивну) систему. Вони значно посилюють потенцію, лібідо, статеве бажання і потяг, стимулюють роботу статевих залоз, активізують розвиток сперматозоїдів (сперматогенез). Та на відміну від штучних гормональних препаратів, якірці є абсолютно нешкідливими.
 Чоловічому організму якірці допомагають виробляти належну кількість тестостерону. Для жінок корисні завдяки чудовій властивості відновлювати баланс естрогену, прогестерону і тестостерону.
 У народній медицині якірці використовували для лікування статевих порушень і захворювань репродуктивної системи, коли навіть такого терміну, як «гормони», не існувало. Успішно лікували імпотенцію, фригідність, безпліддя. Цілителі знали, що рослина полегшує і симптоми клімаксу: знижує кров’яний тиск, лікує нервові розлади, допомагає відголовного болю.
 Велику популярність якірці здобули нещодавно у спортсменів, коли виявили їх здатність додавати сили й витривалості. Вживають їх для нарощування м’язів. При заняттях спортом, великих навантаженнях і для загального зміцнення організму корисний такий чай.
 Чай з якірців сланких
1 ч. л. залийте склянкою окропу, настоюйте у термосі кілька годин. Процідіть і випийте перед сніданком і на ніч по півсклянки.
 Зовні якірці використовують при дерматозах, вірусних і грибкових захворюваннях шкіри. До уражених ділянок прикладають просочену відваром якірців тканину і тримають до повного висихання. Курс лікування триває від 10-15 днів до повного одужання.
Зазначимо, що для людей із зниженим тиском якірці не підходять.Усім іншим краще лікуватися курсами, роблячи перерви.
 Заготовляють якірці під час цвітіння, збираючи траву з корінням. Коли сушать, слідкують, щоб збереглося листя і насіння, бо саме вони містять основні діючі речовини: стероїдні сапоніни (0,7–2%), флавоноїди, дубильні речовини, смоли та аскорбінову кислоту.
 От такий він, давно відомий у народній медицині і заново «відкритий» сучасними фармакологами, трібулюс. Запам’ятайте цю рослину і будьте з нею обережні. Проте, якщо випадково наступите на неї, і буде боляче, згадайте, яка вона корисна і цілюща. Не гнівайтесь марно на ті «кавунці», а краще зберіть трохи для лікування.


Немає коментарів:

Дописати коментар